Hvad er DNS?

Du har måske hørt om DNS, eller Domain Name System, da du registrerede dit domæne eller opbyggede en hjemmeside. Men hvad er DNS helt nøjagtigt, og hvorfor er det så vigtigt? DNS driver internettet ved at konvertere alfabetiske navne til numeriske IP-adresser – det gør det, så du kun skal huske et domænenavn, som f.eks. godteksempel.com, i stedet for en numerisk IP-adresse. DNS er internettets rygrad, og uden DNS ville du ikke kunne sende e-mails, rulle gennem Instagram eller spille videospil med vennerne.

Så hvad er DNS, og hvorfor er det vigtigt?

Før i tiden, når du ville ringe til nogen, skulle du huske personens telefonnummer, have det nedskrevet i en notesbog eller slå det op i en kæmpe, fysisk telefonbog. I dag kan vores mobiltelefoner gemme disse telefonnumre i kontaktlisten, og hvert nummer er knyttet til en bestemt person eller virksomhed. Når du vil ringe til din ven Jane, behøver du ikke huske hendes telefonnummer – du skal blot finde hendes navn i din kontaktliste og ringe op.

Du kan tænke på DNS som internettets kontaktliste, men i stedet for at knytte personer til telefonnumre, knytter DNS domænenavne til IP-adresser. Og IP-adresser er internettets sprog. Computere kommunikerer med hinanden ved hjælp af internetprotokoller, eller IP-adresser, som er specifikke sæt af tal og bogstaver, som f.eks. 50.63.202.40 (en IPv4-adresse) eller 2001:0db8:85a3:0000:0000:6a2e:0371:7234 (en IPv6-adresse).

Men sådanne lange kombinationer af tal og bogstaver er ikke nemme at huske. Så DNS knytter IP-adresser til menneskevenlige domænenavne, som f.eks. godteksempel.com. Det er normalt meget lettere at huske et domænenavn end at holde styr på alle de IP-adresser, hvilket gør det sjovere at surfe på internettet.

Okay. Men hvordan fungerer DNS i virkeligheden?

Du har måske hørt udtrykket DNS-forespørgsel eller DNS-opslag, når du søger efter oplysninger om DNS. Disse er almindelige metoder til at henvise til, hvordan DNS fungerer og får dig til en bestemt hjemmeside. Men der er et par skridt på vejen, så vi deler dem op og beskriver hvert skridt. Advarsel – nu kan det godt blive lidt teknisk.

1. Forespørgslen: Det starter alt sammen, når du indtaster et domænenavn, som f.eks. godteksempel.com, i adresselinjen i din internetbrowser. Når du har indtastet et domæne, begynder en forespørgsel at lede efter IP-adressen for godteksempel.com, så din browser kan vise det korrekte indhold. Forespørgslen starter med at tjekke rodserveren for at se, hvor den skal hen herefter.
  2. Rodserverne: Der er 13 rodservere, der arbejder på tværs af verden, og de kender alle DNS-oplysningerne for alle domæner. Rodserveren gennemser disse DNS-oplysninger for at bestemme, hvor den herefter skal lede: TLD-navneserveren.
  3. TLD-navneservere: TLD'et, eller topniveaudomænet, er den sidste del af domænenavnet, som f.eks. .com i godteksempel.com. Nogle af de mest almindelige TLD'er er .com, .net og .org, og nogle af de mest populære landespecifikke TLD'er er .uk, .ca og .au. Alle TLD'er har en specifik TLD-navneserver, der gemmer DNS-oplysningerne for det specifikke TLD. Så hvis du vil besøge godteksempel.com, skal den oprindelige forespørgsel tjekke TLD-navneserverne tilknyttet .com for at finde domænenavneserverne for godteksempel.com.
  4. Domænenavneserveren: Det er her, hvor du finder DNS-zonefilen for godteksempel.com, og zonefilen er, hvor du finder de individuelle DNS-poster. Disse poster, som f.eks. A-poster, MX-poster og underdomæner, kan tilføjes, redigeres eller slettes i zonefilen. Den oprindelige forespørgsel vil lede i domænenavneserveren for at finde A-posten for godteksempel.com, som er knyttet til en specifik IP-adresse. Denne IP-adresse er den, som vores forespørgsel vil bruge til at hente og vise hjemmesideindholdet for godteksempel.com i din internetbrowser.

Husk på, at der er nogle forskellige stop, som DNS kan tage på vejen, og nogle gange går tingene i stå eller fungerer ikke, som vi forventer. Og det kan tage op til 48 timer, før DNS-ændringer vises på internettet globalt. Hvis du gerne vil have flere oplysninger om, hvordan DNS fungerer, kan du læse denne praktiske guide fra Verisign.

Lidt mere om navneservere...

Har du nogensinde hørt nogen tale om at "ændre navneservere" for dit domæne? Det skyldes, at det sidste trin i forespørgslen er at tjekke domænenavneservere for den yderst vigtige IP-adresse. Men du skal have de korrekte navneservere, før forespørgslen kan finde den korrekte IP-adresse.

Der er altid mindst to navneservere for et domæne, og når navneservere ændres, ændres det sted, hvor du administrer DNS, også. Hvis domænet eksempelvis brugere standard GoDaddy-navneservere, vil DNS-zonefilen være på din GoDaddy-konto. Men hvis domænet bruger navneservere for en anden virksomhed, vil DNS-zonefilen i stedet være hos den virksomhed.

Hvad skal jeg gøre med min DNS?

Nu, hvor du ved lidt mere om, hvad DNS er, og hvordan det fungerer, så er du klar til at begynde at bruge DNS på din GoDaddy-konto. Den nemmeste måde at få adgang til din DNS er ved at logge på din GoDaddy-domæneportefølje, klikke eller trykke direkte på dit domænenavn og derefter vælge DNS. Du bør se din DNS-zonefil nu, som er der, hvor du administrerer DNS for det bestemte domæne.

Herfra kan du udføre nogle af de mest almindelige DNS-opgaver:

De fleste DNS -opdateringer træder i kraft inden for en time, men det kan tage op til 48 timer at opdatere globalt.

Hvad hvis jeg sidder fast?

Vi forstår det godt – der er mange elementer i administrationen af DNS for dine domæner, og det kan være forvirrende. Vi har arbejdet hårdt på at skabe en problemfri oplevelse, når du administrerer DNS, og vi arbejder altid på at forbedre din oplevelse. Hvis du sidder fast eller har spørgsmål, har vi hjælpeartikler til vise dig vej igennem DNS-opgaverne, videoer, der forklarer de forskellige domæneopgaver, og vores prisvindende GoDaddy-guider er blot en chat eller et opkald væk.

Relateret trin

Flere oplysninger

• Klar til at se DNS i aktion? Begynd dit onlineeventyr med vores gør-det-selv Websites + Marketing.