Sådan kommer du i gang med WordPress

En blog er ikke længere blot en enkelt side med en dialog af typen "hvad jeg foretog mig i butikken i dag". Blogge er internettets livsnerve og bringer udgivelse ud til masserne. Tiderne med oprettelse af individuelle sider for at sende et indlæg er også væk. Med WordPress kan du have funktioner til indholdsstyring på virksomhedsniveau for din blog og hjemmeside, for det samme som det koster dig at trække vejret: Gratis!

Hvad er WordPress så egentlig for en størrelse?

WordPress en platform til webudgivelse, der hyppigt bruges til weblogge, eller "blogge", som har fokus på hastighed, brugervenlighed og en af de bedste brugeroplevelser, der er tilgængelig. Med WordPress kan du administrere alt fra en enkel personlig hjemmeside med blot nogle få sider og helt op til en kommerciel hjemmeside med hundreder af sider. Der er ingen begrænsninger med WordPress, og takket være det brugervenlighed. Det betyder ikke noget, om du er webekspert eller nybegynder. Alle kan oprette en fantastisk hjemmeside med WordPress.

WordPress er et Open Source-projekt, hvilket betyder, at der er hundredvis af mennesker verden over, som arbejder på det. (Flere end på de fleste andre kommercielle platforme). Det betyder også, at du frit kan bruge det til alt lige fra din hunds hjemmeside til en Fortune 500-hjemmeside uden at betale licensgebyr til nogen.

Fra starten i 2003 er WordPress blevet det største selvhostede bloggingværktøj i verden, der bruges på hundredtusindvis af hjemmesider og ses af millioner af mennesker hver dag.

Hvis du ikke allerede har WordPress installeret på din hostingkonto, kan du finde flere oplysninger i

.

Hvad er det næste?

Når WordPress er installeret, og du modtager e-mailen fra os om, at alt er klart, er det tid til at logge ind på WordPress-dashboardet for første gang.

Åbn din foretrukne webbrowser, og gå til det domænenavn, hvor WordPress er installeret. For eksempel: http://mycoolnewblog.coolexample.com (mycoolnewblog.coolexample.com er det domænenavn, du brugte til at konfigurere WordPress).

Layout af WordPress

Du vil se, at din nye blog har et temmelig enkelt udseende. Før du går mere detaljeret til værks og begynder at ændre de forskellige ting, kan du tage et kig på layoutet. Det vil senere hjælpe dig, når du begynder at tilpasse hjemmesiden, da du så ved, hvor alting er, og vigtigst af alt hvad det hele kaldes.

Det layout, som du ser på, kaldes et tema. WordPress-standardtemaet indeholder et sidehoved øverst med pladsholderen til hjemmesidens titel. Langs siden findes titler og links. Det er din sidepanelmenu. Indlægget er den primære midterste sektion. Sidefoden findes nederst på siden.

Lad os se på indlægget et øjeblik. Under indlæggets titel er der nogle oplysninger, kaldet metadata, som indeholder oplysninger om indlægget, for eksempel dato og tidspunkt for oprettelse af indlægget, forfatter og de kategorier, indlægget er i.

Rul ned på siden, og læg mærke til bjælken sidst på siden. Det er sidefoden, og lige nu siger den, "Your blog is proudly powered by WordPress."

Tilbage i sidepanelet kan du se forskellige afsnit med oplysninger. Blandt disse finder du muligvis en liste, der omfatter sider, kategorier, arkiver, kalender og datoer. Det er en del af det menu- eller navigationspanel, som brugerne kan benytte til at bevæge sig rundt på hjemmesiden og besøge indlæg fra forskellige kategorier eller tidsperioder.

Visning af dashboardet

Til højre i bloggen findes der i sidepanelet et afsnit med navnet Meta. I dette afsnit kan du se et link med navnet Site Admin (Websiteadministrator). Klik på linket for at komme til loginsiden for administration af din hjemmeside. Log ind på hjemmesiden med det brugernavn og den adgangskode, der blev oprettet under installationen.

Bemærk: Du kan også gå direkte til loginsiden ved at tilføje /wp-admin til sidst i hjemmesidens adresse. For eksempel: http://coolexample.com/wp-admin.

Når du er logget ind, er det første, der vises, dashboardet med administrationspanelet. Administrationspanelet er hjernen bag din hjemmeside. Det er her, organiseringen af hjemmesiden begynder.

Administrationspanelet giver adgang til kontrolfunktionerne til WordPress-installationen. Panelet vises i afsnit: sidehoved, hovednavigation, arbejdsområde og sidefod.

Det store område midt på skærmen er arbejdsområdet. Her vises der specifikke oplysninger angående et bestemt navigationsvalg, som for eksempel at tilføje et nyt indlæg.

Du kan tilpasse arbejdsområdet for hver enkelt administrativ funktion ved at klikke på Screen Options (Indstillinger for skærm) og derefter vælge de oplysninger, der skal vises.

Navigation i menuen

I venstre side af skærmen findes hovednavigationsmenuen med hver af de administrative funktioner, som du kan udføre.

Med pilen til udvid/skjul lige under hovednavigationsmenuen kan du skjule menuen, så den bliver til et sæt ikoner, eller udvide (flyve ud) for at vise et ikon og en beskrivelse for hver enkelt overordnet administrativ funktion. I hver enkelt overordnet funktion, for eksempel Posts (Indlæg), vises en undermenu, når du peger på titelområdet med musen.

Hovednavigationsmenuen består som standard af:

• Dashboard – Få vist den seneste aktivitet både på din hjemmeside og i WordPress-økosystemet i almindelighed.
  • Posts (Indlæg) – Opret og rediger udgivne indlæg, kategorier og tags. Du kan få yderligere oplysninger i
    .
  • Media (Medier) – Administrer dine billeder, videoer og filer.
  • Links – Opret og rediger links, der skal vises på hjemmesiden.
  • Pages (Sider) – Opret og rediger statiske sider til hjemmesiden.
  • Comments (Kommentarer) – Administrer læserkommentarer til bloggen. Med panelet Comments (Kommentarer) kan du redigere og slette kommentarer og markere dem som spam. Du kan få yderligere oplysninger i
    .
  • Appearance (Udseende) – Rediger din hjemmesides udseende. Med panelet Appearance (Udseende) kan du tilpasse hjemmesidens tema, administrere widgets, oprette hjemmesidens menu og redigere PHP- og CSS-filerne.
  • Plugins – Tilføj og administrer funktioner til din WordPress-blog, der ikke som standard følger med standardinstallationen. Du kan få yderligere oplysninger i Aktivering og deaktivering af plugins i WordPress.
  • Users (Brugere) – Administrer brugerkonti for din hjemmeside. Du kan få yderligere oplysninger i Administration af brugere i WordPress.
  • Tools (Værktøjer) – Gør WordPress hurtigere til din lokale computer, importér indhold fra andre kilder, eksportér dit indhold, eller opgrader din WordPress-software til en ny version.
  • Settings (Indstillinger) – Tilpas, hvordan din hjemmeside fungerer, hvordan du interagerer med hjemmesiden, og hvordan resten af verden interagerer med hjemmesiden. Du kan få yderligere oplysninger i
    .

Ting der bør overvejes

Hvis du allerede har konfigureret WordPress et andet sted, kan du finde flere oplysninger i Flytning af Dit WordPress Website Fra et Andet Webhotel til Os.

Hvis dit domænenavn i øjeblikket peger et andet sted hen, skal du opdatere domænenavnets navneservere og IP-adresse (A-record) for at bruge WordPress. Du kan få yderligere oplysninger i:

Andre ressourcer

Du kan få yderligere hjælp på WordPress' website, som tilbyder ressourcer til disse emner: