Hvad er DNS?

Domain Name System eller DNS er rygraden for din online tilstedeværelse. Hvert domænenavn bruger DNS til at styre, hvordan besøgende finder din hjemmeside, og hvordan du modtager e-mail. Du kan anskue dit domænenavn som en fysisk adresse, og DNS fungerer som GPS-modtager. Besøgende vil ikke kunne finde din adresse, hvis GPS-modtageren ikke kan vise vej. Det betyder, at hvis din DNS ikke er korrekt, vil din hjemmeside og e-mail ikke fungere, som de skal.

Når du indtaster et domænenavn i din internetbrowser, vil DNS arbejde på at finde oplysningerne om det pågældende domæne. Domæner er en lettere måde hvorpå vi kan huske, hvordan vi kommer ind på en hjemmeside, men under det brugervenlige navn taler computere med hinanden ved hjælp af tal. Disse tal danner IP-adresser (Internet Protocol), der fungerer som gadenavnet og husnummeret på din hjemmeside under dit domænenavn.

Når du indtaster et domænenavn i din adresselinje for at besøge en hjemmeside, leder din computer efter IP-adressen på hjemmesiden for at indlæse det. Dette er DNS i aktion – du indtaster adressen (domænenavnet), DNS finder vej via IP-adressen (GPS-modtageren), og internettet indlæser den hjemmeside, du besøger.

For at få dig sikkert frem til din destination indeholder DNS tre hoveddele, så den fungerer ordentligt: navneservere, zonefiler og fortegnelser. Navneservere indeholder zonefilen, og zonefilen indeholder fortegnelserne. Fortegnelserne er den del af DNS'en, der via IP-adresser forklarer, hvor din hjemmeside bor, eller hvor du modtager din mail, men fortegnelserne fungerer ikke, hvis navneserverne ikke er konfigureret korrekt.

Relateret trin

Flere oplysninger

• Klar til at se DNS i aktion? Begynd dit onlineeventyr med vores gør-det-selv Website Builder.